Hidrosel (Su Fıtığı)
Halk arasında su fıtığı olarak da bilinen hidrosel testisin etrafını saran zarlar arasında sıvı birikmesidir. Biriken sıvı miktarına göre semptom ve şikayetlere neden olur. En sık başvuru sebebi yumurtalık kesesindeki şişliktir, bunun yanında bası hissi, ağrı gibi semptomlarda görülebilir.
İki farklı hidrosel türü mevcuttur;
Yeni doğan bebeklerde görülen hidrosel, burada anne karnında karın zarının yumurtalık kesesine doğru olan uzantısının kapanmamasına bağlı gelişir. Bunun yanında nadiren de olsa tümör, enfeksiyon ve dolaşım bozukluğu gibi nedenlere bağlıda oluşabilir. Yenidoğan hidroseli çoğu kez kediliğinden düzelir. Bu nedenle kasık fıtığı gibi bir patoloji eşlik etmiyorsa 1-1,5 yaşına kadar takip edilebilir. Eğer düzelme olmaz ise cerrahi planlanabilir.
Erişkinlerde ise durum daha farklıdır. Daha önce geçirilen varikosel veya kasık fıtığı ameliyatlarına, enfeksiyonlara, o bölgeye alınan radyoterapiye veya travmalara bağlı oluşabilir. Hastayı rahatsız edecek boyutta ise cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Hidrosel tanısı fizik muayene ile konulabilse de skrotal ultrasonografisi ile tanı konfirme edilebilir. Tedavisi cerrahidir. Genel veya spinal anestezi altında 45 dk süren bir cerrahi müdahale ile hidroselden kurtulmak mümkündür. Hastanede 1 gün yatış yeterli olur. Hasta birkaç günde rutin hayatına dönebilir. Bunu yanında ağır egzersiz, bisiklet binmek gibi aktivitelere 3-4 hafta sonra başlanması dokuların iyileşmesi açısından daha doğru olur.