Kronik Prostatit

Prostatit erkeklerdeki prostat bezinin iltihabıdır. Bu akut yani ani başlayan bakteriyel bir enfeksiyon olabileceği gibi kendini ara ara gösteren kronikleşmiş prostat iltihabı şeklinde de olabilir. Akut prostatitte şikayetler aniden başlar, idrar yaparken yanma, yüksek ateş, idrarda yanma gibi bulgular olur. Kronik prostatit teşhisi için semptomların en az üç ay boyunca mevcut olması gerekir. Akut prostattaki kadar ani başlangıçlı ve şiddetli olmayabilir fakat hastanın hem gündelik sosyal hayatını hem de cinsel hayatını olumsuz etkileyebilir. Hastalığın tekrarlamasına bağlı hem idrar hem de sperm taşıyan kanallarda darlık gelişebilir. Bu hem idrarla ilgili sorunlara hem de kısırlığa neden olabilir.

KRONİK PROSTATİTİN BULGULARI NELERDİR?

– Sık idrar çıkma
– İdrar yaparken yanma
– Yumurtalıklarda ağrı
– Bele, makata doğru yayılan ağrı
– Sürekli idrar varmış hissi
– İlişki sırasında ağrılı boşalma  

KRONİK PROSTATİT NEDENİ NEDİR?

Kronik prostatitin en bilinir nedeni daha önce geçirilen bakteriyel enfeksiyonlar olmasına rağmen çoğu vakanın nedeni bilinmez. Bakteriyel enfeksiyonların ise çoğu cinsel yolla bulaşan ve zamanında yeterli tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyonlardır.  Genetik yatkınlık, geçirilmiş viral enfeksiyonlar, bazı inflamatuar hastalıklar, daha önce farklı nedenle alınan bazı tedaviler sebep olarak gösterilse de kesin neden çoğu kez aydınlatılamaz. 

KRONİK PROSTATİT TEDAVİSİ

Kronik prostatitin çoğu kez kesin nedenini bilemediğimizden tedavisi de zor ve inatçıdır. Kronik prostatitte tedavi daha çok neden yöneliktir. Eğer akut enfeksiyon bulguları eklenmiş ise, idrar kültüründe üreme varsa antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Çoğu kez enfeksiyon kanıtlanamasa bile antibiyotikten fayda görebilme şansları vardır, bu nedenle tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. Semptomların şiddetine ve tedaviye yanıta göre antibiyotik tedavisi 3-6 aya kadar uzatılması gerekebilir. Bunun yanında ağrı için ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçları da eklemek gerekebilir. İşeme semptomlarını hafifletmek için alfa bloker dediğimiz prostat ilaçları da başlanabilir. Kronik prostatit hastanın cinsel hayatını da olumsuz etkiler. Erken boşalma bu hastalarda sık görülebilen bir tablodur, nadiren de olsa sertleşme sorununa, cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bu tür durumlarda bu klinik tabloların da tedavisi kronik prostatit tedavisine eklenebilir. 
Tekrarlayan kronik prostatit ataklarına bağlı idrar kanalında hasar oluşmuşsa (darlık gibi) cerrahi müdahale gerekebilir. 
Son yıllarda özelikle sertleşme sorununda sıkça uyguladığımız Şok Dalga tedavisi yani ESWT de kronik prostatit tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. 
Soğuk havalar ve acılı baharatlar, asitli ve kafeinli içecekler, fazla tuz tüketimi gibi durumlarda semptom ve şikayetleri artacağından hastaya uygun diyet önerileri de verilmelidir.