Penis Eğriliği (Peyronie veya Kojenital Penil Kurvatür) Ameliyatları
PENİS EĞRİLİ (PENİL KURVATÜR)
Penil kurvatür konjenital yani doğuştan veya sonradan kazanılmış olabilir. Penis eğrilik derecesi cinsel ilişkiye engel olacak düzeydeyse müdahale gerekir. Genellikle 30 derece ve üzerinde olan eğrilikler cerrahi müdahale gerektirir. Penis eğriliği en sık ventrale yani aşağı yöne doğru görülse de sağa, sola veya yukarı doğruda olabilir.
KONJENİTAL PENİL KURVATÜR
Konjenital yani doğuştan olan penis eğriliğinin sebebi penisin gelişimi sırasında tunika albuginea dediğimiz penisi saran kılıfın anormal gelişmesidir. Doğuştan olan bu eğrilik yaşla birlikte artarak devam edebilir. Adölesan dönemde penis gelişimini tamamlaması ile birlikte eğrilikte nihayi haline ulaşmış olur. Bu nedenle çocukluk çağında erken yaşlarda penil kurvatür düzeltme ameliyatları yapılsa da penisin gelişimi devam edeceğinden eğriliğin nüks etme ihtimali vardır. Eğer cerrahi müdahale gerektirecek düzeyde eğrilik söz konusu ise mümkün oldukça ergenlik çağının tamamlanması beklenmelidir. Konjenital penil kurvatürün tek tedavisi cerrahidir.
PEYRONİE HASTALIĞI
Kazanılmış penil kurvatürün yani penis eğriliğinin en önemli sebebidir. Penisteki süngerimsi doku dediğimiz kavernöz cisimleri saran kılıfta (tunika albuginea) gelişen sert kıvamlı, kıkırdak dokusunu andıran fibröz bantların, plakların gelişmesi ile peniste eğrilik oluşur. Peyronie hastalığı ileri yaş hastalığıdır ve genellikle 50-55 yaşından sonra görülür. Diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalıklara eşlik edebilir veya prostat kanseri ameliyatı, o bölgeye radyoterapi uygulanmasına bağlı da oluşabilir. En sık diyabet hastalarında görülür.
Peyronie hastalığı akut ve kronik faz olarak 2 evreden oluşur. Akut faz hastalığın genellikle ilk 1 yılını kapsar, bu fazda eğrilik artmaya devam ederi ağrı gibi semptomlar eşlik eder. Kronik fazda ise plak gelişimini tamamlamış, eğrilik stabil bir hale gelmiş ve ağrı çoğunlukla ortadan kalkmış olur.
PEYRONİE HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Peyronie hastalığı başladığında hastalar peniste ağrı, eğilme ve kısalma gibi şikayetler ile gelirler. Bu şikayetlerin başlama zamanı önemlidir çünkü akut fazda cerrahi önerilmez, diğer tedavi seçenekleri denenir. Plak gelişimini tamamlamadığı için erken dönemde ameliyat edilse bile hastanın ameliyattan sonra eğriliğinin nüks etme ve devam etme riski vardır. Bu nedenle akut dönemde medikal tedavi, topikal tedavi ve şok dalga tedavisi gibi seçenekler denenir.
Medikal (ağızdan verilen ilaçlar) tedavi:
1. E vitamini,
2. Kolşisin
3. Pentoksifilin
4. Fosfodiesteraz-5 inhibitörleri vs.
Direkt olarak peyronie plağı içine yapılan ilaçlar:
1. Steroidler
2. Kollajenaz enzim enjeksiyonu
3. İnterferon
Şok dalga tedavisi (ESWT)
Vakum cihazları
Cerrahi dışındaki bu tedavilerin etkinliği maalesef çoğu kez yetersiz kalmakta ve hastalar cerrahiye gitmektedirler. Cerrahi tedavide farklı prosedürler mevcuttur. Hastanın eğrilik derecesi, peniste kısalma söz konusu olup olmaması gibi durumlara göre farklı cerrahi prosedürler uygulanabilir. Uygulanacak olan bazı prosedürler penisi kısaltabileceğinden hastaya yeterli bilgi verildikten sonra tunikayı uzatan yöntemler kullanılarak penis boyu korunabilir.
Eğer hastanın ilaç tedavisine yanıtsız bir sertleşme sorunu varsa eş zamanlı penis protezi de yerleştirilebilir.