Üretra Darlığı

Üretra idrarı idrar torbasından dışarıya taşıyan kanaldır. Erkeklerde yaklaşık 20 cm ike kadınlarda yaklaşık 4 cm’dir. Üretra darlığının en önemli ve en sık sebebi daha önce geçirilmiş ürolojik ameliyatlar ve girişimlerdir. Örneğin taş düşürdükten sonra oluşabileceği gibi travmatik uygun olmayan sonda yerleştirilmesinden sonra da görülebilir. Bun dışında leğen (pelvis) kemiği kırıklarından sonra, travma, kazalara bağlı da darlık görülebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalarda idrar akı hızında yani tazyikte azalma, ince işeme, işeme sırasında ağrı, idrar torbasını uzun sürede boşaltabilme veya tam boşaltamama, damlama şeklinde işeme gibi bulgular ve şikayetler olur.

URETRA DARLIĞI TANISI NASIL KONUR?


Hastanın detaylı anamnezi ile aslında ön tanı konur. Fakat tanının kesinleştirilmesi ve darlığın derecesi hakkında fikir edinebilmek adına üroflowmetre yani işeme testis yapılır. Hasta idrara iyice sıkıştırıldıktan sonra üroflowmetre cihazına işettirilerek akım hızı ölçülür. Bunun yanda retrograt üretrografi denilen ilaçlı bir film de çekilebilir. Fakat bunu genelde tekrarlayan darlık öyküsü olan hastalarda ve komplike vakalarda tercih ediyoruz. Her darlık şüphesinde yapılan bir test değildir.

URETRA DARLIĞI TEDAVİSİ


Üretra darlığında kapalı veya açık ameliyatlar söz konusudur. Endoskopik yöntemle yapılan kapalı ameliyatlar  hasta açısından daha konforlu olsa da her hastaya yapılması uygun değildir. Kapalı ameliyatlar 15-30 dk süren işlemlerdir. Hastanın hastanede 1 gece kalması yeterli olur. Bu hastalara darlık keldikten sonra iyileşmesi ve hemen darlık oluşmaması için sonda yerleştirilir. Sonda 3 ila 5 gün hastanın üzerinde durur. Özellikle 1 cm altındaki darlıklarda oldukça etkilidir. Kapalı ameliyatlar tekrar edilebilir ameliyatlar olsa da genellikle önerilmez. Eğer darlık kısa sürede ve sık bir şekilde tekrarlıyorsa açık ameliyat seçenekleri düşünülmelidir. Açık ameliyat başarı oranı yüksek ve kalıcı etkisi daha uzundur.